Waarom een afscheidsfotograaf?

Deze vraag komt misschien als eerste bij u boven.
Bij bijzondere gebeurtenissen zoals huwelijken en jubilea is het vanzelfsprekend dat er foto’s worden gemaakt. Meestal ook door een professioneel fotograaf.

Maar bij een uitvaart?

Een uitvaart is een onderdeel van het rouwproces. Er is juist een dierbare overleden en daar zullen de naasten op een passende en eervolle manier een afscheidsplechtigheid voor organiseren. Met veel zorg worden muziek, bloemen en andere rituelen uitgekozen. Het is van groot belang dat dit gebeurd op de manier zoals nabestaanden dit wensen. Een waardig afscheid is iets om op terug te kunnen kijken. Al die prachtige gebaren van aanwezigen en sprekers op de uitvaart zijn van grote waarde voor de steun die ervaren wordt. Maar wat als de meest naasten zo door verdriet en spanning zijn overmand, dat de uitvaart deels aan hen voorbij gaat? Het moment komt niet meer terug.

Dan is het prachtig als men een mooi fotoalbum heeft waarin op een passend moment nog eens terug gekeken kan worden.
Even voelen hoe het was toen er zo veel medeleven werd getoond. Wie waren er aanwezig. Wie zat er eigenlijk achter mij en legde zijn hand op mijn schouder? Hoe voelde het om door zo veel mensen gesteund te worden.
Gewoon in uw eigen stoel even terug naar dat mooie moment.

Foto’s zijn een tastbare herinnering.

Waarom een professioneel fotograaf?

In deze tijd worden er meer foto’s gemaakt dan ooit. Iedereen met een mobieltje op zak heeft altijd een camera bij zich. Misschien denkt u dat de waarde van een fotograaf hierdoor minder is geworden. Iedereen kan immers elk gewenst moment vereeuwigen.

Natuurlijk is dit waar. Maar een toevallige aanwezige zal misschien, als hij of zij hieraan denkt, enkel een foto van de kist en de bloemstukken maken. Waardevolle foto’s, maar niet voldoende om de sfeer van een uitvaart vast te leggen.
Dan kunt u natuurlijk ook iemand uit vrienden of familiekring vragen om foto’s te maken van de uitvaart. Iemand die vaker foto’s maakt en een goede camera heeft.

Realiseert u zich dan wat u van iemand vraagt.

Fotograferen is intensief. Iemand die foto’s maakt is geen onderdeel van het gebeuren en zal dus zelf de uitvaart op een geheel andere manier beleven.

Verder is het een grote verantwoordelijkheid. De foto’s zullen maar mislukken. Wanneer iemand, overmand door zijn eigen emoties, de instellingen op zijn camera niet helemaal goed heeft staan, zullen de resultaten tegenvallen of geheel mislukken. Fotograferen is een vaardigheid die veel concentratie vereist, wat erg moeilijk zal zijn als iemand zelf emotioneel betrokken is.
En misschien wel de belangrijkste overweging, is iemand die zelf betrokken is bij de nabestaanden in staat om foto’s te maken van emoties? Kan hij/zij de sfeer vangen in beelden die u later zo veel troost zullen gaan bieden? Is dit niet iets wat je eerder moet hebben gedaan om precies te weten wat belangrijk is? Durft deze persoon ook zulke mooie, maar intieme beelden te maken?

Wanneer u in de verdrietige omstandigheden bent dat u een afscheid van een dierbare moet organiseren, probeer u dan voor te stellen wat een professionele fotoreportage voor u zou kunnen betekenen.