Rituelen

rituelen

Wanneer er iemand uit je gezin overlijdt, krijg je te maken met speciale gedenkdagen.Feestdagen, trouwdag, vader- of moederdag, maar vooral de verjaardag en sterfdag van de overledene.

In ons geval is 19 maart de geboorte- /verjaardag van Jack. Ik heb er vanaf de eerste keer voor gekozen deze dag te “vieren”. Natuurlijk is dit een verdrietige dag, maar ik probeer deze dag vooral stil te staan bij wie hij was. Door te vieren dat hij in ons leven was en daar ook altijd deel van zal blijven uitmaken.

Jack was gek op pizza en op gezelligheid. Hij ging graag uit eten. Daarom gaan wij jaarlijks op 19 maart uit eten bij een pizzeria. Vaak zelfs in onze oude woonplaats, samen met zijn ouders.

Zo is er een ritueel ontstaan.

Voor mij voelt dit goed. Er hoeft op deze avond niet veel over Jack gesproken te worden. We weten allemaal, ook mijn nieuwe partner, hoe belangrijk deze dag en dit ritueel voor ons is.

De andere datum waar wij niet omheen kunnen is de sterfdag van Jack, 22 juli.

Deze dag is (voor mij) veel moeilijker om te zetten in iets positiefs. De herinneringen aan die datum zijn pijnlijk en elk jaar goed voelbaar. Dit begint al een paar dagen voor de bewuste datum.

Mijn kinderen waren nog zo jong dat ze deze datum niet zo heel goed weten en ik probeer er ook niet te veel aandacht aan te geven. Meestal valt deze datum midden in de zomervakantie, wat gelukkig wel afleiding geeft.

Voor de datum zelf hebben we wel een ritueel. We laten samen een wensballon op. Ook hierbij hebben we niet de behoefte om veel te zeggen, maar het ritueel geeft een mooi gevoel van troost.

We hebben al op verschillende plekken wensballonnen opgelaten, onder andere in Engeland en op onze favoriete camping in Frankrijk. Soms alleen met ons gezin, soms met mede kampeerders die Jack ook goed gekend hebben.

Vorig jaar waren de jongens beiden op kamp en hebben we geen wensballon opgelaten. Dit voelde voor mij leeg, ik miste iets.

Voorlopig moeten we deze rituelen nog maar blijven volhouden.

Dit bericht is geplaatst in Schrijfsels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *