Hoeveel kost het?

Er wordt aan mij regelmatig gevraagd wat een afscheidsreportage kost.

Anders Gefotografeerd-8954

Dit is een vraag die goed te beantwoorden is door een bedrag te noemen. Maar wat zegt een bedrag?

Ten eerste is het bedrag van de ene fotograaf vergelijken met die van een andere fotograaf, meestal hetzelfde als dat van die appels en peren. Wat krijg je dan precies voor dat bedrag?
Heel praktisch; hoeveel foto’s, hoe aangeleverd, welke resolutie (ja, het wordt snel een technisch verhaal), krijg ik ook afdrukken of en album, komt de fotograaf ook thuis het sluiten van de kist fotograferen enz. enz. Als je al dit soort verschillen op een rij zet krijg je uiteindelijk een bedrag wat een fotoreportage kost.

We weten allemaal dat we geld maar één keer kunnen uitgeven en dat we vaak goed moet nadenken voordat we dat doen. Maar probeer eens te kijken naar wat de fotoreportage waard is in plaats van wat het kost. Dit is een heel ander verhaal.

Een uitvaart wordt tegenwoordig tot in de puntjes voorbereid. Het moet een mooie, passende en persoonlijke ceremonie worden. Het wordt meer en meer een dienst ter nagedachtenis aan een overledene. Met mooie en ontroerende rituelen. Deze bijeenkomst duurt gemiddeld één á anderhalf uur en is daarna voorgoed voorbij. Overmand door emoties zullen de meest naaste nabestaanden zelfs een deel van deze rituelen slechts deels bewust meemaken.

Hoe mooi is het dan om later, op een geschikt moment en tijdstip, in alle rust de foto’s te kunnen bekijken. Die hand op de schouder, die bemoedigende omhelzing, maar zeker ook die liefdevolle glimlach bij het horen van een anekdote.

Hoeveel is het waard om dit vast te leggen?

 

Dit bericht is geplaatst in Schrijfsels met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *