Donkere dagen

Monique Broekhuisen

De donkere dagen zijn weer een feit. Een periode van vroeg donker, binnen zitten, gordijnen dicht, kaarsjes aan.

Maar ook een periode van overdenkingen en herinneringen. In deze tijd van het jaar zijn er vele momenten waarop we stil kunnen zijn bij rouw en verlies. Zo is er Allerzielen in de katholieke kerk en vele soortgelijke herdenkingsbijeenkomsten die minder kerk gericht zijn. Op begraafplaatsen en in uitvaartcentra worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij u stil mag zijn bij uw verlies.

Juist in deze tijd van het jaar is dit zo belangrijk. Om gezamenlijk te rouwen. Omdat de dagen zo kort worden en mensen de geborgenheid van hun gezin zoeken, komt verlies en eenzaamheid extra hard aan. Want wat is er gezellig aan stamppot eten of de openhaard aansteken als je dit moet doen zonder je geliefde? Of wanneer je gedachten telkens weer terug gaan naar die vervelende gebeurtenis van een poosje geleden? De wereld draait door, mensen hebben hun leven weer opgepakt, maar de jouwe ligt nog totaal overhoop. Waar kan je heen met je verdriet en wie wil er naar je luisteren.

Deze georganiseerde bijeenkomsten kunnen hierbij helpen. Een beetje herkenning dat je niet de enige bent kan al heel veel uitmaken. Schaam je niet voor je verdriet, maar deel het met anderen. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar je helpt er ook de ander weer mee.

Op zondag 13 december wordt er wereldwijd weer Wereld Lichtjes Dag georganiseerd. Een moment van herdenken van overleden kinderen. Jong of ouder, recent of langer geleden. Alle kinderen kunnen hierbij herdacht worden. Op vele plekken in ons land worden deze bijeenkomsten gehouden. In Arnhem vind deze bijeenkomst plaats in Memorarium. Ik vind het een eer dat ik daarbij aanwezig mag zijn als afscheidsfotograaf om de sfeer van deze avond op gepaste manier in beeld te mogen brengen.

Dit bericht is geplaatst in Schrijfsels met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *